绿肥对于麦田硝酸氮含量之影响

华北土壤普遍缺乏氮肥及有机质。豆科绿肥为补充土壤氮素及有机质方法之一。但华北旱田鲜有实行绿肥者。同时中央农业实验所在陕西关中区举行之绿肥肥料试验及绿肥示范,其结果并未充分表现绿肥之效能,有时绿肥完全无效,有时绿肥尚能增加作物之产量,但其增加之产量远逊于南方绿肥之效果。华北绿肥效果不大之原因何在,颇值研究。中央农业实验所北平农事试验场于民国卅五年至卅六年间曾举行小麦绿肥试验,于卅元年夏播种绿豆,八月下旬压青,十月初播种小麦。于绿肥压青前后及小麦生长期间,定期测定土壤水分及硝酸氮含量,比较夏闲区与绿肥压青区之硝酸氮含量,研究绿肥压青对于硝酸氮含量之影响。兹将所得结果略述于后。

The nitrate content of a soil has been determir.ed befcre and after plowing under of a legume crcp and also during tre growth of the succeeding wheat crop, Nitrate content of the soil as considerably higher in the green manured plot, but wheat yield is not increased by green manuring.Fcur hypotheses on the failure of green manure to increase wheat yield are examined and discussed.

叶和才,刘含莉.绿肥对于麦田硝酸氮含量之影响[J].土壤学报,1948,0(1):29-32. Yieh, Ho-tsai. EFFECT OF PLOWING UNDER OF A LEGUMINOUS GREEN MANURE ON THE NITRATE CONTENT OF A SOIL[J]. Acta Pedologica Sinica,1948,0(1):29-32.