SOIL COLLOID RESEARCHES V.CLAY MINERALS AND THEIR TRANSFORMATIONS IN RENDZINA,TERRA FUSCA AND TERRA ROSSA OF YUNNAN AND KWANGSI

石灰岩在我国的分布相当广泛。由石灰岩所发育的土壤在不同成土条件下产生不同的特性。欲阐明此类土壤的特性,必须依靠细致的野外调查和精密的室内分析。广西是著名的喀斯特地区,石灰岩出露面占总面积的60%左右;云南东南部的石灰岩地区也占总面积的50%以上。对于这些地区的土壤发生、特性和利用等问题,已有不少研究,但在粘土矿物组成及其演变规律方面还缺乏资料,故由滇桂地区石灰岩发育的土壤中挑选少数土壤标本,分析其粘土矿物组成,借以阐明不同成土条件对石灰岩发育土壤的影响。

Present study reveals that divergency on the formation of clay minerals, as a result of bio-climatic function, occurs also in young soils derived from limestone in south-western China with incipient profile development. Illite predominates in rendzinas. Large quantities of vermiculite have been found in the upper part of terra fusca profiles. Kaolinite-gibbsite-vermiculite are the characteristic clay minerals of terra rossa soils.

顾新运,许冀泉.中国土壤胶体研究 Ⅴ.滇桂地区石灰岩发育的三种土壤的粘土矿物组成和演变[J].土壤学报,1963,11(4):411-416. Ku SIN-Y&#;N, HS&#; CHI-CHAN. SOIL COLLOID RESEARCHES V. CLAY MINERALS AND THEIR TRANSFORMATIONS IN RENDZINA, TERRA FUSCA AND TERRA ROSSA OF YUNNAN AND KWANGSI[J]. Acta Pedologica Sinica,1963,11(4):411-416.