由于土壤供氮、水稻需氮、施肥补氮三者之间的平衡协调关系,对水稻的良好生育及高产稳产有重要影响[5],为此研究三者相互关系的演变规律,可为制订“因土施肥”最佳方案提供重要的基础资料。考虑到浙江省代表性的耕作制度系以双季稻为主的复种形式,本项研究工作是在初步了解某些典型稻田土壤供氮性能的基础上,进一步对种植双季稻时土壤供氮、早晚稻吸氮的基本特点以及施用化学氮肥或有机肥后的有关影响,进行了一些研究。

Field trials and micro-plot experiments using 15N-labelled ammounium sulfate were conducted on a silty clay paddy soil developed on alluvial deposits of the Fiangzhou Bay.The eaperiaients with same design for the early rice and Iate rice were laid ont segarately.in the same field for comparative investigation.

李实烨,王家玉,孔万根.稻田土壤供氮性能的研究——Ⅱ.双季稻种植过程中施肥对土壤供氮性能和水稻产量的影响[J].土壤学报,1982,19(1):13-20. Li Shi-ye, Wang Jia-yu, Kong Van-geng. STUDIES ON THE CHARACTERISTICS OF NITROGEN SUPPLY IN PADDY SOILS Ⅱ. EFFECT OF FERTILIZATION ON THE SOIL NITROGEN SUPPLY AND GRAIN YIELD OF DOUBLE CROPPING-RICE[J]. Acta Pedologica Sinica,1982,19(1):13-20.