STUDIES ON ORGANO-MINERAL COMPLEX IN SOIL Ⅲ.DISTRIBUTION OF AMINO ACIDS AND NITROGEN IN ORGANO-MINERAL COMPLEX

本文研究湖沼母质发育的青紫泥水稻土和第四纪红土母质上发育的黄筋泥水稻土的有机矿质复合体中氨基酸的组成和氮的分布.结果表明:各组复合体中氮的含量(%)是G2>G1>G0;C/N比值是G2>G0>G1;水解氮的比例青紫泥为G0>G2≥G1,而黄筋泥则为G2>G0>G1.水解液中氨基酸的总含量(克/100克腐殖酸)是G0>G2≥G1,各组复合体胡敏酸中氨基酸的总含量大于富里酸,但氨基酸的种类和组成基本相同.青紫泥水稻土各组有机矿质复合体中含氮量高于黄筋泥水稻土,但水解氮的比例、活性腐殖质中氮的比例,以及以氨基酸形态存在的氮的比例均为黄筋泥高于青紫泥.淹水培养结果黄筋泥的氮矿化率高于青紫泥近三倍.

This paper deals with the distribution of amino acids and nitrogen in organo-mineral complex of periodically waterlogged paddy soils developed on red earth and waterlogged paddy soil developed on lacustriue deposits with various nitrogen levels in Zhejiang province.The results of experiments are summarized as follows:1.The nitrogen content in organo-miineral complex increased with increasing nitrogen content in soil samples.For different fractions of organo-mineral complex,the nitrogen contents were G2>G1>G0.The percentage of alkali hydrolysable and pyrophosphate extractable hosphate extractable nitrogen in G0 of waterlogged paddy soil was higher than that in G2 or G1,but for periodically waterlogged paddy soils,that in G2 was higher than that in G0 and G1.

侯惠珍,袁可能.土壤有机矿质复合体研究——Ⅲ.有机矿质复合体中氨基酸组成和氮的分布[J].土壤学报,1986,23(3):228-235. Hou Huizhen, Yuan Keneng. STUDIES ON ORGANO-MINERAL COMPLEX IN SOIL Ⅲ. DISTRIBUTION OF AMINO ACIDS AND NITROGEN IN ORGANO-MINERAL COMPLEX[J]. Acta Pedologica Sinica,1986,23(3):228-235.