棉花硼、钾营养相互关系的研究

1983-1984年,在田间及盆栽条件下,进行棉花硼、钾营养及其相互关系的研究,结果表明:硼与钾均呈显著影响棉花产量,且硼、钾间存在相互效应.严重缺硼时,钾与产量呈负相关,高硼时,钾与产量呈正相关;缺硼与高硼均使棉花产生明显的外部症状,且缺硼症状随施钾量的增加而加重,硼中毒症状则随钾量的增加而减轻;叶片含硼量随土壤施硼量的增加而增加,随土壤施钾量的增加而减少;单株叶片吸硼量同样随硼的增加而增加,但与钾的关系则与不同硼水平有关,缺硼时,钾抑制硼的吸收,正常硼及高硼时,中量钾促进硼的吸收,高钾又抑制硼的吸收.叶片含钾量不受土壤施硼量的影响,但缺硼及高硼均使单株叶片吸钾量降低,缺硼严重影响花粉粒的形态及叶柄组织的解剖结构,且缺硼叶柄细胞中存在大量淀积物,高硼及缺钾均不影响解剖学结构,也未发现硼、钾相互关系对它们的影响.

In 1983-1984,field and pot experiments were conducted to study the interaction between boron and potassium in cotton nutrition.The main results obtained are summarized as follows:1.Boron and potassium significantly affected cotton yield and there was also a significant interaction between the effects of B and K on cotton yield.When B was severely deficient,potassium was negatively related to cotton yield and vice versa.2.Symptoms of B-deficiency were aggravated,while the B toxicity Sympotoms alleviated with increasing K content in the soil.

刘武定,皮美美,吴礼树.棉花硼、钾营养相互关系的研究[J].土壤学报,1987,24(1):43-50. Liu Wuding, Pi Meimei, Wu Lishu. INTERACTION BETWEEN BORON AND POTASSIUM IN COTTON NUTRITION[J]. Acta Pedologica Sinica,1987,24(1):43-50.