土壤中水合氧化物型表面的化学区分Ⅰ.表面电荷

*中国科学院科学基金

CHEMICAL DISTINCTION OF HYDROUS OXIDE-TYPE SURFACES IN SOILS Ⅰ.SURFACE CHARGE

本文研究了氧化物对土壤、粘土和合成无定形铝硅酸盐的表面电荷的贡献.结果表明,水合氧化物型表面可进一步区分为电荷性质完全不同的两类亚表面.在所研究的样本中,氧化铁和氧化铝是带可变正电荷的亚表面,而氧化硅是带可变负电荷的亚表面.

The present papa deals with the contribution of hydrous oxides to surface charges of soils,clays and synthetic amorphous aluminosilicates.The results of experiments showed that hydrous oxide-type surfaces could be divided into two sub-groups which had totally different surface churge characteristics.In the studied samples,iron and aluminium oxide were pH-dependent posirive charge surface,silica was pH-dependent negative charge surface.

邵宗臣.土壤中水合氧化物型表面的化学区分Ⅰ.表面电荷[J].土壤学报,1990,27(2):159-165. Shao Zongchen. CHEMICAL DISTINCTION OF HYDROUS OXIDE-TYPE SURFACES IN SOILS Ⅰ. SURFACE CHARGE[J]. Acta Pedologica Sinica,1990,27(2):159-165.