滇中高原红壤旱地水分平衡定位研究

本研究利用自制的蒸渗仪,在滇中高原通过三年(1983-1985)实地观测表明各项水分参数规律性较强,并经相关分析与附近流域水文站同期的多年资料比较,结果较接近。证明这套仪器设计合理,结构简单,操作方便,精度较高,观测项目多,投资少,具有一定的创新与先进性。本研究应用农业覆盖技术,较合理利用了降水资源,调节了水分循环。本研究所取得的大量土壤水分平衡参数及其动态变化规律为本地区红壤改良、农业区划和农业生产提供了科学依据。

Filed observation for water balance in upland red earth of Central Yunnan Plateau was made using self-made evapotranspiration-permeameter in 1983-1985.Data obtained showed that (1) the results obtained by the evapotranpiration-permeameter were quite consistent with the data of the Hydrologicalstation in the same period,with proved that the self-made evapotranspiration-permeameter is highly precise,Convenient for operation,(2) soil mulching study gave very good results for both iutrase soil water retention and crop yield.

马渭俊,文化一.滇中高原红壤旱地水分平衡定位研究[J].土壤学报,1990,27(3):@. Ma Weijun, Wen Huayi. WATER BALANCE STUDY AT A FIXED POSITION ON UPLAND RED EARTH OF CENTRAL YUNNAN PLATEAU[J]. Acta Pedologica Sinica,1990,27(3):@.