* 高校博士点基金

对莽山北坡不同海拔高度的5个土壤剖面15个土样的粘粒矿物进行了X射线衍射分析和粘粒氧化物的化学选择溶提测试,结果表明:(1)莽山土壤中粘粒矿物组合的垂直变化明显。海拔500m以下的红壤、黄红壤的粘土矿物以1:1型高岭为主,粘粒氧化物中有较多的晶质氧化铁和热碱溶性氧化硅。海拔850m以上的黄壤、暗黄棕壤和山地灌丛草甸土的粘土矿物以2:1型的14×10-10m过渡矿物和水云母为主,粘粒氧化物中有较多的无定形氧化铁、铝和三水铝石。(2)随海拔升高,土壤粘粒的硅铝率、氧化铁的游离度变幅不大,而氧化铁的活化度和各种氧化铝的富集明显提高。根据这些结果,结合莽山土壤的风化威土的条件与过程,讨论了莽山垂直带土壤中粘土矿物和氧化物的分布与演化过程的特点。

Mangshan is a granitic mountainous region which is located at 24°54'-25°03' north latitude and 112°43'-113°20' east longitude. The altitude of the highest mountain peak is 1902 meters. The examined soil samples were collected fron different altitudes. The layer-silicate minerals and the oxides of clay-size minerals of fifteen soil samples in five soil profiles on the north slop of the Mangshan Mountains in Hunan Province were studied by X-ray dif fraction analysis and chemical selective solvent extraction analysis respectively.

徐凤琳,李学垣,黄巧云.鄂、湘两省土地土壤粘粒矿物的研究——Ⅱ.莽山北坡土壤中的粘粒矿物[J].土壤学报,1992,29(1):48-56. Xu Fenglin, Li Xueyuan, Huang Qiaoyun. STUDIES ON THE CLAY MINERALS OF MOUNTAINS SOILS IN HUBEI AND HUNAN PROVINCES Ⅱ. THE CLAY MINERALES OF SOIL ON THE NORTH SLOPE OF THE MANGSHAN MOUNTAINS[J]. Acta Pedologica Sinica,1992,29(1):48-56.