果园红壤有机无机复合体性质的初步研究

福建师范大学地理系350007对果园红壤各级有机无机复合体的一些主要性质测定结果表明:<10μ各级复合体的碳氮含量明显地高于>10μ的各级复合体。随着复合体粒径的增大,C/N逐渐增大;松结合态腐殖质占该粒径腐殖质总量的百分率逐趋减少,紧结合态腐殖质的百分率逐趋增加,松结合态/紧结合态腐殖质逐趋下降;HA/FA逐渐增大、胡敏酸E4/E6从粘粒至粉砂粒和砂粒复合体逐趋减小、腐殖质氧化稳定性逐渐提高;游离态和无定形氧化铁含量逐渐减少;阳离子代换量逐渐下降。红壤垦植后因土壤的培肥条件、熟化程度和利用方式等不同,各复合体性质也发生相应的变化。增施有机肥有利促进各复合体,特别是粘粒复合体有机质的活化。

Samples used in the experiment were collected from red soils with various fertility levels in the organge plantations of Jianyang and Chantai, Fujian. After the light fraction being removed from the soil, oscillation and ultrasonic dispersion were used to isolate the various organo-mineral complexes from heavy fraction in water. The main characteristics of vanous complexes are demonstrated as follows.

郭成达.果园红壤有机无机复合体性质的初步研究[J].土壤学报,1993,30(4):406-415. Guo Chengda. A PRELIMINARY STUDY ON THE CHARACTERISTICS OF ORGANO-MINERAL COMPLEXES OF RED SOILS IN ORANGE PLANTATIONS[J]. Acta Pedologica Sinica,1993,30(4):406-415.