应用生物法研究土壤含钾矿物与土壤供钾能力间关系

* 高等院校博士学科点专项基金

本文主要通过矿物鉴定,生物试验方法,辅以电超滤(EUF)法及常规化学分析法研究了黄潮土、黄棕壤、灰潮土和红壤的含钾矿物类型、含钾量及其在不同粒级中分布与土壤供钾能力间关系。研究表明,四种土壤的含钾矿物、全钾量主要分布于土壤0-50μm部分,并以0-2μm部分的最丰富。随着土壤粒径增大,工壤含钾矿物组成逐渐简单化,含量逐渐降低。通过生物试验证明,土壤中三个粒级的供钾能力亦是0-2μm>2-10μm>10-50μm.同一位级中,四个土壤的含钾矿物组成丰缺及其之间供钾能力大小顺序是黄潮土灰潮土>黄棕镶>红壤;土培试验证明,四个土壤供钾能力大小顺序是黄潮土>黄棕壤>灰潮土>红壤。这种不一致性表明土壤的供钾能力不仅决定于土壤不同粒级中含钾矿物组成,还与土壤颗粒组成有关。

In this work, assaying of minerals and pot experiments with the graminaceous crop-ryegrass, rice and barley as the indicator crops were carried out by using chemical methods and Electro-Ultrofiltration technique to study the varieties of soil K forms as well as their distribution invarious particle fractions of soils (yellow chao soil, yellow brown earth, grey chao soil and red soil) and their relations to the K-supplying power of the soils.

郑文娟,鲍士旦.应用生物法研究土壤含钾矿物与土壤供钾能力间关系[J].土壤学报,1994,31(3):267-276. Zheng Wenjuan, Bao Shidan. RELATIONSHIP BETWEEN THE COMPOSITION AND CONTENTS OF POTASSIUM-SUPPL YING POWER OF SOILS STUDIED USING THE BIOLOG-ICAL TEST TECHNIQUE[J]. Acta Pedologica Sinica,1994,31(3):267-276.