针铁矿对重金属离子的竞争吸附研究

本文研究结果表明,Zn存在对Cu吸附影响很小,而Cu则明显干扰了Zn吸附,在金属浓度较高时,其干扰程度更显着。Ni和Co并存使各自吸附量都有相应减少。表面络合常数用于表征表面对不同金属离子的相对选择性。Cu和Zn并存基本没有改变pKCu(int),但使pKZn(int)增大了2.13单位;Ni和Co并存使各自pKM(int)都有增大,在金属浓度较高时,Co的pKM(int)增加值相对较大。这些结果可用针铁矿表面分布两类不同能态吸附位的概念予以解释。

The sorption of Cu, Zn,Ni, and Co in unit metal and binary Cu-Zn or Ni-Co systems was examined in 0.05 mol/L KClO4 solution as a function of pH. At higher pH values, copper sorption was not affected by Zn but slightly decreased at lower pH. Zn sorption decreased in the presence of Cu, especialy when a high initial concentrations of metal were used. Co and Ni coexistence caused increases of pKCo(int) and pKNi (int) and with a higher initial concentration pKCo(int) incresed to a greater extent.

陆雅海,朱祖祥,袁可能,黄昌勇.针铁矿对重金属离子的竞争吸附研究[J].土壤学报,1996,33(1):78-84. DOI:10.11766/trxb199504270109 Lu Yahai, Zhu Zuxiang, Yuan Keneng, Huang Changyong. COMPETITIVE SORPTION OF HEAVY METAL IONS BY GOETHITE[J]. Acta Pedologica Sinica,1996,33(1):78-84.

• 收稿日期:1995-04-27